Om

_DSC2587_DxO_800

 

Forlaget North
"En energikilde for samtidskunst med vægt på konceptkunst, Fluxus og den eksperimenterende del af kunstscenen i almindelighed." Sådan beskrev Peter Omanns i 2009 forlaget i sit interview på kopenhagen.dk med Bent Petersen, den nu afdøde grundlægger af forlaget North.

Museumsdirektør Iben From udtrykker det i sit interview her sådan, at "... Bent og Yvonne har jo altid været nogle, der har haft øje for det lidt skæve". Og Iben From eksemplificerer det med forlagets udgivelse i 2006 af Helle Thorborgs erindringer, Billedet er mit sprog. Iben From siger:

Nu kan man være optaget af Helle Thorborg. Man kan også være optaget af den generation af kvindelige kunstnere, der kæmpede sig igennem, før det egentlig blev commes il faut, at kvindelige kunstnere også gik på kunstakademi og sådan noget.

Og man er på forlaget North netop optaget af - udover avantgardekunsten - at skildre også de lidt oversete af de ældre generationer blandt skandinaviske kunstnere. I 2007 udkom således "En plads i solen - kvindelige danske kunstnere født mellem 1850 og 1930", en stor antologi om en lang række kvindelige kunstnere skrevet af kunsthistorikeren Eva Pohl. Bogen fulgtes i 2012 op af en udstilling på Sophienholm med samme titel.

Begyndelsen
North blev startet i 1976 af Bent Petersen, Henrik Have og Poul Henning Nielsen, og den første kunstner, der blev præsenteret, var Jytte Rex, som havde udstillet på Charlottenborg i december 1975. Hun var en af de kvindelige kunstnere, som havde følt sig sat i skyggen af sine mandlige kolleger.

Tidsskriftet North Art Magazine blev grundlagt i en slags protest mod datidens anmelderes behandling af tidens eksperimenterende kunst. Betydelige navne som kredsen omkring Eks-Skolen blev enten ignoreret af dagspressen eller mødt med nedladende bemærkninger eller ders værker blev betragtet som skandaler.

Nu afdøde redaktør Bent Petersen forklarede i 2006 i et interview den daværende situation således:

Den internationalt anerkendte kunsthistoriker og dengang leder af kunstmuseet i Luzern og medlem af flere internatioale udstillingskomiteer, senere direktør for Basel Kunstmuseum, Jean-Christophe Ammand, kom i 1976 til Danmark for ved selvsyn at orientere sig om dansk kunst. Han kunne simpelthen ikke tro, at der ikke fandtes mere interessant samtidskunst i Danmark end den, han blev præsenteret for på internationale udstillinger. Han blev så begejstret for den progressive del af dansk kunst, at han sammensatte en udstilling til sit museum.

Udstillingen "Fünf Dänische Künstler" havde deltagelse af Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Poul Gernes, Lene Adler Petersen og Richard Winther, men kunne ifølge direktørens udsagn have omfattet mange andre. Dan var formentlig den væsentligste udstilling af dansk kunst i udlandet siden COBRA-udstillingen på Stedelijk Museum i Amsterdam i 1949, og den blev begejstret modtaget af den schweiziske presse med store artikler i førende dagblade. Men den blev totalt forbigået af den danske presse...! Måske fordi Jean-Christophes valg rokkede fælt ved de danske formidleres og kunstskribenters kunstpolitiske synspunkter...?

Den ny forlagsredaktør, Yvonne Hansen fortæller:

Så tog Bent så ned og lavede et nummer af North Information om det. Og interviewede museumsdirektøren dernede, fordi han syntes, at her var da et museum, der gjorde noget for nogle danske kunstnere. Det var en af de største udstillinger med dansk kunst i udlandet i lang tid, så det skulle da bemærkes.

Forlaget i dag, 2011
Det er Bent Petersens mangeårige ledsagerske og hustru, Yvonne Hansen, der nu viderefører forlaget med støtte fra en række af de mennesker, som forlaget har fået knyttet til sig igennem årene. Yvonne kom selv med i 1985 på et tidspunkt, hvor Bent Petersen stod alene med det hele. Dengang kunne hun lige så langsomt komme ind i at stå for forsendelser, opkrævninger m.v.

Yvonne fortæller, at der i starten blev udgivet 6-7 numre af "North Debat", men at det gled lidt hen, da der på det tidspunkt ikke var så mange kontakter til andre skribenter. Der blev også dengang udgivet ganske mange af "de store numre" af tidsskriftet, egentlige bøger, og en tid kom der derfor flere numre af "North Information", som er mindre skrifter koncentreret om en enkelt kunstner. Men så viste kunst- og arkitekturanmelderen Torben Weirup interesse for at redigere "North Debat" skriftet, som dermed i de senere år er kommet mere regelmæssigt end "North Information". Og "North Debat" vil fortsat udkomme regelmæssigt.

Udover Torben Weirup skrives tidsskriftets kunsthistoriske artikler jævnligt af:

 • Forfatter Henrik List
 • Præst og kunstanmelder Troels Laursen
 • Skribent og foredragsholder Kurt Hollesen
  Filmhistoriske artikler skrives bl.a. af:

  • Filmmagister mag. art. og PhD Carl Nørrested
  • Eventyrer og afrikaekspert, cand. mag. Karen Hammer

  Endelig fungerer kunstneren Gay Christensen både som billedredaktør og som skribent.

  Og spalterne er åbne for andre, som kunne ønske sig en skrivemæssig platform. Nu foregår alt dette på kunstlivet.dk

  Bøger
  North får jævnligt henvendelser fra skribenter, som ønsker, at deres bog skal udkomme netop på North. Til forskel fra andre forlag har North en abonnentskare, som automatisk får tilsendt de ny bøger som en del af tidsskriftabonnementet. Og det er naturligvis attraktivt at kunne få udbredt sit budskab på den måde, hvis man ikke er en etableret forfatter.

  Poul Pedersen: Yvonne. ("Årets bogstavlegat", 1989)

  Fremtiden
  Yvonne Hansen fortæller, at der ligger en del gamle projekter, som ikke er blevet til noget endnu. Og nogle af dem skal blive til noget, fordi Yvonne finder det vigtigt, at de kommer frem. Ligesom det kan tænkes, at der opstår nogle helt nye projekter. Men det er altid pengene til at finansiere trykning og evt. oversættelse, der er problemet. Her skal der søges penge hos forskellige fonde, og det er Yvonne selv, der står for det - eller i nogle tilfælde forfatterne.

  Forlagsredaktøren fortæller
  I lydklippet nedenfor forklarer Yvonne Hansen, hvordan det trods afslag fra Kunstrådet i første omgang alligevel lykkedes at skaffe penge til udgivelsen af Anne-Mette Riis Rasmussens bog om bogstavmaleren Poul Pedersen  - og om, hvordan opgaverne er fordelt i den nuværende redaktion. (2:32 min.)

  Yvonne